Ga naar de beginpagina van Prostaat.nl

Volg Prostaat.nl op Facebook of Twitter

 

Goedaardige vergroting

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ Goedaardige prostaatvergroting Ľ De operatie zelf Ľ Na de operatie

Na de operatie van de goedaardige prostaatvergroting

Direct na de behandeling

Na de behandeling heeft u een katheter. Dat is een dun slangetje dat via de plasbuis naar de blaas loopt. Hierdoor kan de blaas goed gespoeld worden en eventuele bloedresten kunnen zo verwijderd worden. De verpleegkundige spoelt de katheter regelmatig door.

In het geval dat u een operatie via de buikwand heeft gehad, zijn er naast de wond één of twee slangetjes aangebracht. Dat worden drains genoemd. Deze drains voeren wondvocht af. Verder heeft u in dit geval ook nog een katheter die via de buikwand naar buiten komt. Dit heet een suprapubische katheter.

De blaaskatheter geeft soms het gevoel dat u moet plassen. U kunt hiervoor een geneesmiddel krijgen dat de blaas ontspant. U heeft daar dan minder last van. De eerste dagen na de operatie ziet u gewoonlijk bloed en stolsels in de urine. Dat is een normaal verschijnsel. Soms moet de katheter dan worden doorgespoeld. Dat kan het gevoel geven dat u nodig moet plassen. Door veel te drinken 'spoelt' u zelf goed door en u bevordert de genezing.

Als de blaaskatheter is verwijderd, moet u zelf plassen. Voordat u naar huis gaat moet u zelf goed kunnen plassen en moet er niet teveel urine achterblijven in de blaas (residu). Als het dan zover is dat u weer goed kunt plassen, kunt u een aantal dagen of weken moeite hebben om uw plas goed op te houden.

Weer naar huis

Na een TURP, een laserbehandeling of een vaportrodemethode mag u na enkele dagen weer naar huis. Na een operatie via de buikwand is dit meestal een week tot 10 dagen. In sommige gevallen gaat u naar huis terwijl u nog een suprapubische katheter heeft. De verpleegkundige geeft u instructies hoe u deze katheter moet verzorgen. Gewoonlijk geeft het ziekenhuis u ook nog een folder mee over dit onderwerp.

Doe de eerste tijd voorzichtig

De eerste 4 tot 6 weken dat u weer thuis bent is zwaar tillen, fietsen, sporten en geslachtsgemeenschap af te raden. De nog verse prostaatwond kan namelijk weer gaan bloeden. Drukken en persen bij het ontlasten moet u zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Bloed in de urine

Tijdens de eerste weken kan de urine af en toe rood verkleurd zijn. Dit is niet ernstig. Soms is het rood, soms rosé maar het hoort helder te zijn als witte wijn. U moet in dit geval meer drinken dan normaal. 1 à 2 liter per dag en extra rustig aan doen. Heeft u het idee dat u alleen maar bloed en stolsels plast, dan moet u contact opnemen met de uroloog die u behandeld heeft.

In uw broek plassen

De eerste zes weken na de operatie kunt u moeite hebben om uw plas op te houden. Soms krijgt u plotseling zo erge aandrang dat u het toilet net niet haalt of u verliest druppelsgewijs urine. Ook kan het plassen soms moeilijk gaan of een schrijnend gevoel veroorzaken. Het is belangrijk voor u om goed opvangmateriaal te dragen. Dat voorkomt veel narigheid.

Het zijn gelukkig allemaal tijdelijke problemen. Het gaat vrijwel altijd over. Meestal binnen de genoemde 6 weken.

Gevaarlijk of vervelend?

Het kan bijzonder vervelend zijn om dit soort problemen met de prostaat te hebben, maar gelukkig is het meestal niet levensbedreigend.

Lees verder voor een aantal veelgestelde vragen bij een goedaardige prostaatvergroting -->

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ Goedaardige prostaatvergroting Ľ De operatie zelf Ľ Na de operatie
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Prostaat.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Prostate Center Europe
CWZ
weVerbeeten
Andros
De Prostaatkliniek