Ga naar de beginpagina van Prostaat.nl

Volg Prostaat.nl op Facebook of Twitter

 

Goedaardige prostaatvergroting

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ Goedaardige prostaatvergroting

Goedaardige prostaatvergroting (BPH)

De arts noemt de goedaardige vergroting van de prostaat meestal BPH: benigne prostaat hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige vergroting dat hij er last van krijgt.

BPH is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is de kans groot dat de prostaat de plasbuis dicht duwt als hij alsmaar blijft groeien. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen. U merkt dus vanzelf of u er last van heeft. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt soms even voordat de plas eruit komt. En als het er dan uitkomt, dan duurt het lang voordat u uitgeplast bent, want het is maar een dun straaltje of het gaat zelfs druppelsgewijs.

En als u net geweest bent dan moet u soms binnen het uur alweer. Heel vervelend als u bijvoorbeeld in de auto zit of als men om een andere reden niet meteen een toilet kan vinden. De blaasspier moet nu harder werken om alle urine eruit te persen. Soms lukt dat niet door de grote weerstand van die vergrote prostaat en dan blijft er urine in de blaas achter (dat noemt men een residu). Zonder behandeling kan hierdoor later een blaasontsteking ontstaan en men kan zelfs problemen met de nieren krijgen.

Alle klachten op een rijtje

  • De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat

  • Het duurt even voordat de eerste plas komt

  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas

  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek

  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel)

  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen

  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet

  • 's Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen

De normale grootte van de prostaat

Het gewicht of de grootte (volume) van de prostaat kan worden geschat door het rectaal toucher (met de vinger de prostaat via de anus aftasten) , respectivelijk gemeten met behulp van transrectale echografie (geluidsgolvenonderzoek via de anus). De prostaatgrootte wordt dan uitgedrukt in gram (g) of milliliter (ml), waarbij 1 gram gelijk gesteld wordt aan 1 milliliter. Door introductie van de echografische meetmethoden spreken we de laatste jaren steeds vaker over ml. als grootte maat van de prostaat. Op bovenstaand plaatje is de normale groei van de prostaat weergegeven.

Klik om verder te lezen over uw plasklachten

Veel mannen met plasproblemen door een goedaardige prostaatvergroting hebben baat bij een natuurlijke behandeling met extracten van de zaagbladpalmvrucht (Serenoa repens). In Duitsland en Zwitserland worden deze extracten al veelvuldig toegepast bij goedaardige prostaatvergroting. -->

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ Goedaardige prostaatvergroting
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Prostaat.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Prostate Center Europe
CWZ
weVerbeeten
Andros
De Prostaatkliniek