Ga naar de beginpagina van Prostaat.nl

Volg Prostaat.nl op Facebook of Twitter

 

PSA waarden in het bloed

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) Ľ PSA waarden en interpretatie

PSA-waarden in het bloed

Naarmate je ouder wordt stijgt de PSA-waarde. Op het ogenblik houdt men de volgende waarden per leeftijdsgroep aan waaronder je meestal goed zit:

Leeftijd Waarde
40 tot 49 jaar2,5
50 tot 59 jaar3,5
60 tot 69 jaar4,5
70 tot 79 jaar6,5

PSA-waarden die liggen tussen 4 en 10 noemt men het 'grijze gebied'. Dat komt omdat de PSA niet alleen afhankelijk is van de leeftijd van de man, maar ook van de grootte van de prostaat op het moment van de meting. Waarden in het grijze gebied vormen wel degelijk een aanwijzing, maar beslist geen bewijs voor het bestaan van prostaatkanker.

Er bestaan bepaalde soorten aggressieve prostaatkanker waarbij PSA-waarden voorkomen die duidelijk onder de 4 liggen. Wel is bij deze vormen van prostaatkanker de PSA-waarde een gevoelige maat voor de voortgang van het proces en voor een eventueel succes van de behandeling. Groeit de tumor, dan neemt het PSA-gehalte in het bloed toe, slinkt de tumor dan neemt de PSA-waarde in het bloed af.

Interpretatie van de gevonden waarde

Bij goedaardige prostaatvergroting kan het PSA ook verhoogd zijn. Dit is bij iets minder dan de helft van de goedaardige prostaatvergrotingen het geval. Normaal is het PSA-gehalte in het bloed onder de 4 (microgram per liter), maar kan bij een goedaardige vergroting stijgen tot 10. Dit kan dus ook bij een kwaadaardige tumor het geval zijn. Het grote probleem bij de PSA-waarde is dus dat het moeilijk is daar de goede conclusie aan te verbinden. De PSA-waarde moet dus eigenlijk samengaan met een rectaal onderzoek, waarbij de grootte en de vorm van de prostaat wordt beoordeeld. Zijn die normaal, dan kan men rustig afwachten en halfjaarlijks nog eens voelen of de prostaat verandert.

Niemand weet namelijk of een verhoogd PSA zonder voelbare verschijnselen, ooit leidt tot prostaatkanker. Bovendien is inmiddels duidelijk dat prostaatkanker voor lang niet iedereen een dodelijke kwaal is. Daarom wordt tegenwoordig bij een licht verhoogd PSA, tussen 4 en 10 zonder tastbare prostaatafwijkingen, na een paar maanden nog eens gekeken of het PSA snel stijgt en of er tastbare afwijkingen optreden.

Prostaatkanker kan een dodelijke ziekte zijn: in Nederland overlijden jaarlijks 2500 mannen aan deze vorm van kanker. Maar er zijn zeer veel meer mannen met prostaatkanker die aan iets anders sterven. Dat is gebleken bij een onderzoek onder 60-plussers die aan iets anders overleden. Bij sectie werd bij één op de drie een kwaadaardige prostaattumor gevonden. Het probleem is dus dat je in een vroeg stadium niet kunt voorspellen of het een dodelijke vorm van prostaatkanker is of dat het proces zo langzaam verloopt dat een ingrijpende behandeling niet nodig is. Of om met de Rotterdamse uroloog F.H. Schröder te spreken: je kunt van te voren niet vaststellen of de prostaattumor een roofdier of een huisdier is.

Uit het bovenstaande mag u concluderen dat een PSA-waardebepaling van groot belang kan zijn, zeker als indicator. Echter, aan deze waarden alléén mogen geen conclusies verbonden worden.

Lees verder over de PSA-waarden na een prostaatbehandeling -->

U bevindt zich hier: Prostaat Ľ PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) Ľ PSA waarden en interpretatie
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Prostaat.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Prostate Center Europe
CWZ
weVerbeeten
Andros
De Prostaatkliniek