Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Partner van de patient

De partner van de patiënt

Hoeveel % van de mensen die deze site bezoeken is vrouw denkt u?

Het antwoord is: ruim 51%. Dit betekent dat er ook veel partners en andere betrokkenen op zoek zijn naar informatie, niet alleen de patiënt zelf.

Het is zelfs zo dat de partners vaak de taak op zich nemen om belangrijke informatie te verkrijgen, zeker wanneer de informatie niet duidelijk genoeg is of de beheersing van de taal niet voldoende is om alles goed te begrijpen. Dit geldt ook met name voor de psychosociale aspecten van de (behandeling van) prostaatkanker.

Vrijwel alle informatie die gegeven wordt over prostaatkanker, gaat over de ziekte, de behandeling, medicatie en wat daar allemaal bij komt kijken. Gelukkig wordt er ook steeds meer gekeken naar de mens die de ziekte krijgt; er zijn informatiebijeenkomsten en er zijn bijvoorbeeld online en via het ziekenhuis lotgenoten te vinden. Er is echter nog weinig informatie en steun voor de partner van de prostaatkankerpatiënt. Zij (in de meeste gevallen is het een zij maar hier wordt natuurlijk ook een mannelijke partner bedoeld) zit ook met een veranderd toekomstbeeld, stress en angst wanneer haar partner de diagnose prostaatkanker krijgt.

Ook heeft prostaatkanker soms een enorme impact op de seksualiteit en intimiteit tussen partners. Dan kan het moeilijk zijn om elkaar niet kwijt te raken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te blijven praten maar niet alle mannen hebben daar evenveel behoefte aan. Het is dan belangrijk om dat ook de partner van de patiënt goed voor zichzelf blijft zorgen door gevoelens te kunnen delen. Dit kan zijn met vrienden en vriendinnen maar ook bijvoorbeeld met een therapeut. Ook een fijne hobby kan heel prettig zijn in deze tijd. Over het algemeen wordt dan ook geadviseerd soort leuke dingen niet op te geven.

Veel ziekenhuizen organiseren avonden voor prostaatkankerpatiënten en hun partners. Ook zijn er inmiddels meerdere artikelen en boeken verschenen over dit onderwerp. We noemen er hieronder een paar:

 

Achtergrondartikel:

Informatiebehoefte van mannen met prostaatkanker en hun partners, Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.