Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Veelgestelde vragen over prostaatkanker

Veelgestelde vragenVraag 1:

Ik ben 68 jaar en heb de afgelopen jaren twee vrienden aan prostaatkanker verloren. Ik heb eigenlijk geen plasklachten en mijn PSA is 4,2. Moet mijn prostaat verder onderzocht worden?

De normale waarden van de PSA is tussen 0 en 4 ng/ml. Bepalingen tussen 4 en 10 ng/ml wordt een grijs gebied genoemd waarbij de kans op prostaatkanker is toegenomen. Bij een leeftijd van 68 jaar zonder plasklachten met deze PSA-waarden van 4.2 heeft het over het algemeen geen zin om onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van prostaatkanker te laten plaatsvinden. Dat wil niet zeggen dat er geen klein haardje prostaatkanker aanwezig kan zijn. Van belang is te realiseren dat veel prostaatkankers nooit tot klachten aanleiding zullen geven en derhalve in principe ook niet behandeld hoeven te worden. Het grote dilemma anno 2001 is dat de urologen nog te weinig meetmethoden hebben om het gedrag van een klein prostaatkankergezwel te kunnen voorspellen.

Vraag 2:

Je hoort zoveel over prostaatkanker en ik vroeg me af of je de ziekte ook kan voorkomen, bijv. door niet meer te roken of vetarm te eten?

Er wordt de afgelopen jaren veel gesproken en geschreven over preventie (voorkómen) van kanker. Bij prostaatkanker is dit nog niet duidelijk. Vetarm eten zou gunstig zijn om de kans op prostaatkanker kleiner te maken; vetarm eten en een dieet met veel verse groenten en fruit en weinig vet heeft zonder meer een gunstig effect op het voorkomen van andere ziekten zoals vaatverkalking en hartziekten. Het gebruiken van tomatenketchup en eten van veel tomaten is ook zo’n ‘mode’. De redacteur moet bekennen dat hij ook meer tomaten eet maar dat is meer omdat hij het lekker vindt.

Vraag 3:

Mijn vader is aan prostaatkanker overleden en mijn oudere broer tobt ook met zijn prostaat. Ikzelf heb geen klachten; alleen is de straal wat slapper geworden. Moet er naar mijn prostaat gekeken worden?

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op het krijgen van prostaatkanker enkele malen groter is wanneer een verwant in de eerste lijn (vader) de ziekte heeft of heeft gehad. Dit betekent dat wanneer er prostaatkanker in de familie voorkomt het verstandig is om wat meer alert te zijn dan normaal. Het alleen wat slapper worden van de urinestraal komt bij iedere man die wat ouder wordt, voor. Het adviseren om in deze situatie wel naar een uroloog te gaan is omstreden. Persoonlijk meent uw redacteur dat het toch verstandig is.

Vraag 4:

Ik heb vorige maand een antibioticakuur gekregen vanwege een prostatitis en u vond mijn prostaat flink vergroot en mijn PSA was 15. Mijn klachten zijn verdwenen en het PSA is nu 5,0. Kan er toch geen kanker achter zitten?

Het PSA-gehalte in het bloed kan verhoogd zijn vanwege prostaatkanker of bij een acute ontsteking van de prostaat. Het betreft dan fors verhoogde waarden. Bij een chronische prostaatontsteking kan de PSA licht verhoogd zijn en hetzelfde geldt voor bejaarde mannen. Een daling van een verhoogd PSA na een antibioticakuur betekent dat er een ontstekingscomponent aanwezig was. Wanneer het PSA hierbij daalt tot 5.0 betekent dit niet automatisch dat er kanker achter zit. Het is dan wel aan te bevelen na bijvoorbeeld een half jaar het PSA-gehalte nog eens te bepalen.

Vraag 5:

Dokter, u heeft de afgelopen zes maanden twee keer in mijn prostaat geprikt omdat mijn PSA 8,5 was. De patholoog heeft door zijn microscoop gekeken maar geen kankercellen gezien. Ik vind dat geprik geen lolletje en vraag mij af hoe het nu verder moet.

De PSA-bepaling is een belangrijke ontwikkeling bij de diagnostiek van prostaatkanker. Deze bepaling heeft echter ook aanleiding gegeven tot wat uw redacteur zou willen noemen de ‘PSA-terreur’. Hiermee wordt bedoeld dat mensen, al dan niet een patiënt, volledig gefixeerd zijn op het cijfer wat bij de PSA hoort. Dit kan zeer veel onrust geven en wanneer er bij onderzoek geen prostaatkanker wordt gevonden, blijft de onzekerheid. Ook na een behandeling vanwege prostaatkanker is de PSA van grote waarde om het effect van de behandeling te kunnen meten.

Het komt steeds vaker voor dat patiënten hun grafiekje tonen van de PSA en iedere verhoging met angst tegemoet zien. In het algemeen geldt, vindt uw redacteur, dat niet een laboratoriumuitslag behandeld moet worden maar een patiënt. Wanneer bij een verhoogd PSA tussen 4 en 10 ng/ml bij herhaling geen prostaatkanker kan worden aangetoond, is een afwachtend beleid op zijn plaats.

Vraag 6:

U heeft vorige week prostaatpuncties bij mij genomen en tot eergisteren had ik wat bloed bij de ontlasting en was de urine wat donkerder. Mijn zaad is nog steeds bruin gekleurd. Is dat normaal en hoe lang kan dat duren?

Na puncties van de prostaat komt het regelmatig voor dat er bloedverlies is bij ontlasting en met de urine. Ook het zaad kan bruin gekleurd zijn (hemospermie). Dit is normaal. Dit kan een aantal weken en soms wel een maand duren. Het gaat vanzelf over.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.