Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Prostaatontsteking (prostatitis)

ProstatitisEen prostaatontsteking (prostatitis) is logischerwijze een ontsteking in de prostaat. De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt, vergelijkbaar met een appel waar het klokhuis uit is gehaald. Door de ontsteking zwelt de prostaat op en wordt de plasbuis dichtgedrukt. Hierdoor wordt plassen moeilijker en doet het meestal pijn als je plast.

Het is zaak om een prostaatontsteking snel te behandelen, anders kan zich een abces ontwikkelen in de prostaat. Daardoor kan de prostaat helemaal dichtgedrukt worden en is het niet meer mogelijk om te plassen.

Er is een verschil tussen een acute prostaatontsteking en een chronische prostaatontsteking. Een acute prostaatontsteking treedt plotseling op en is kortdurend. Als de ontsteking langdurig is, is er sprake van een chronische prostaatontsteking.

Oorzaken prostaatontsteking

Een prostaatontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar u ziet het voornamelijk bij mannen boven de 50 jaar. Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en kan het gevolg zijn van een blaasontsteking. Als een acute blaasontsteking niet snel en goed wordt behandeld en snel geneest, dan kan er een chronische ontsteking van de prostaat ontstaan: chronische prostatitis.

Een urineweginfectie kan eveneens een prostaatontsteking veroorzaken. De infectie kruipt dan omhoog de prostaat in en veroorzaakt daar een nieuwe infectie (de prostaatontsteking).

Klachten prostaatontsteking

Bij een acute prostaatontsteking is er vaak sprake van:

  • plotselinge hoge koorts en koude rillingen
  • hevige aandrang om te plassen
  • moeilijker en pijnlijker plassen

Verder is er soms sprake van:

  • een branderig en jeukend gevoel tijdens en vlak na het plassen
  • bloed in de urine
  • pijn onder in de rug
  • pijn in het gebied tussen de balzak en de anus
  • pijn in onderlichaam en liezen tijdens zaadlozingen

Bij een chronische ontsteking kunnen dezelfde klachten voorkomen, maar die zijn dan meestal minder heftig.

Diagnose prostaatontsteking

Microscoop1, ontstekingDe uroloog zal het rectaal onderzoek van de huisarts herhalen. Via de anus kan hij de prostaat voelen. Bij een acute ontsteking voelt de prostaat zacht aan. Het onderzoek is meestal pijnlijk voor de patiënt.

In het laboratorium wordt urine en soms ook sperma onderzocht door middel van een kweek. Hierbij kan men vaststellen welke bacterie de boosdoener is en voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is.

Behandeling van een prostaatontsteking

Antibiotica

De huisarts of uroloog zal een antibioticakuur voorschrijven. Bij een chronische of steeds weer terugkerende ontsteking wordt al gauw een kuur van 4 tot 6 weken voorgeschreven. U moet de kuur altijd volledig afmaken. Ook als de klachten voor uw gevoel al verdwenen zijn. Als u de kuur niet afmaakt, kunnen nog aanwezige bacteriën resistent worden en heeft u zo weer een ontsteking. Resistent betekent dat de bacterie ongevoelig wordt voor het betreffende antibioticum.

Prostaatontsteking en voeding

UienDe relatie tussen voeding en prostatitis is onduidelijk. Wanneer er naar gevraagd wordt, zullen veel urologen opmerken dat (sterk) gekruid eten vermeden moet worden. Verder zijn er mensen die ongunstig op koffie reageren en op uien. Hoe die verbanden liggen is nog onduidelijk. De patiënt kan dit het beste zelf uitproberen.

Lees hier de meest gestelde vragen over prostaatontsteking

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.