Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Veelgestelde vragen over prostaatontsteking

Vraag 1: U schrijft mij nu antibiotica voor omdat ik een acute prostaatontsteking heb. Hoelang duurt het voordat de pijn weg is en ik weer een beetje normaal kan zitten?

Het voorschrijven van antibiotica vanwege een acute prostaatontsteking heeft over het algemeen binnen enkele dagen effect. De pijn en eventueel ook de koorts verdwijnt en enkele dagen later is het zitten minder pijnlijk.

Vraag 2: Ik heb nu inmiddels 3 kuren antibiotica van u gekregen maar die ontsteking lijkt telkens terug te komen. Je kan daar toch niet onvruchtbaar van worden?

Het slikken van kuren antibiotica en het hebben van een terugkerende prostaatontsteking leidt niet tot onvruchtbaarheid. De testikels produceren zaadcellen die getransporteerd worden via de zaadleider naar de vlak onder de blaasuitgang gelegen zaadblaasjes die uitmonden in de prostaat. Dit transport gaat in principe gewoon door.

Vraag 3: Ik heb regelmatig een pijnlijk en een soort schrijnend gevoel onder de balzak en dat straalt ook nog wel eens uit naar mijn liezen; heb ik dan chronische prostatitis?

Klachten van een onprettig gevoel onder de balzak wat uitstraalt naar de liezen kan passen bij een chronische prostatitis.

Vraag 4: Bij mij is de diagnose chronische prostatitis gesteld. Mijn vrouw wil nu niet meer met mij vrijen want zij is bang dat ze een infectie oploopt. Is dat ook zo? En moet ik nu een condoom gaan gebruiken?

Bij een chronische prostatitis wordt niet altijd een bacterie vastgesteld. Worden er echter bacteriën uit het zaad gekweekt dan komt dit bij een ejaculatie bij een seksuele partner ook naar binnen. Dit zijn echter bacteriën die normaal gesproken ook op de huid en in de vagina voor kunnen komen. Deze bacteriën geven over het algemeen bij de vrouw geen klachten. Een condoom is derhalve niet nodig. Dit zou wel nodig zijn wanneer er sprake is van bacteriën die behoren tot de groep van SOA (afkorting voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Een voorbeeld van dit laatste is een gonococ of chlamydia.

Vraag 5: U bent nu de derde dokter waarbij ik kom vanwege mijn klachten. Ook u zegt dat het chronische prostatitis is en dat ik er mee moet leren leven. U heeft makkelijk praten. Zijn er dan echt geen medicijnen, bijv. alternatieve geneesmiddelen, die kunnen helpen?

Chronische prostatitis is een uitermate vervelende aangelegenheid die tot veel klachten aanleiding kan geven. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de patiënt diverse dokters bezoekt. Het leren omgaan met dit ongemak is niet altijd voor iedereen even eenvoudig. Zoals voor iedere aandoening bestaan er alternatieve geneesmiddelen. Of deze middelen werkzaam zijn is de vraag; immers als er een goed alternatief geneesmiddel zou zijn zou dit zonder meer direct door de reguliere arts worden voorgeschreven.

Vraag 6: Ik ben 57 jaar en sukkel sedert zo’n half jaar met mijn prostaat. U zegt dat het chronische prostatitis is en dat het nu opnieuw voorschrijven van een antibioticum geen zin heeft. Maar wanneer heeft het dan wel zin? En waarop baseert u eigenlijk de keuze van het middel?

Het voorschrijven van een antibioticum (na diverse kuren) bij chronische prostatitis heeft over het algemeen geen zin. Een antibioticum wordt voorgeschreven wanneer de aandoening opvlamt en meer klachten geeft. De keuze van het antibioticum wordt bepaald door eventuele bacteriegroei in de urinekweek of de kweek van het zaad. Veelal wordt er geen kweek afgenomen maar ‘blind’ een antibioticum voorgeschreven. Veel voorgeschreven middelen zijn Bactrimel en één van de Quinolonen zoals Tarivid, Noroxin of Ciproxin.

Vraag 7: Dokter ik baal behoorlijk. U zegt dat ik chronische prostatitis heb en dat ik moet stoppen met fietsen. Maar fietsen is nu juist mijn grote sport. Is het gevaarlijk als ik wel blijf fietsen, of kan ik iets laten doen aan mijn zadel?

Fietsen is een prima sport. Racefietsen hebben echter een zeer smal, meestal vrij hard zadel wat tijdens het fietsen precies op de prostaat drukt. Het is dan ook bekend dat wielrenners na een lange tocht moeite hebben met het kunnen plassen. Dit komt zeer waarschijnlijk door irritatie van de prostaat waardoor de prostaat gaat zwellen en de doorgankelijkheid van urine door de plasbuis bemoeilijkt. Bij een chronische prostatitis kan derhalve een sportzadel het probleem in principe verergeren. Gevaarlijk is het echter niet. Er zijn speciale zadels in de handel die zo zijn geconstrueerd dat er geen druk op het gebied van de prostaat ontstaat (denk aan de ouderwetse zadels met een gleuf erin).

Vraag 8: Ik loop nu ruim twee jaar bij u met chronische prostatitis en je hoort zoveel over prostaatkanker. Heb ik een grotere kans op prostaatkanker?

Een relatie tussen chronische prostatitis en prostaatkanker is nog nooit aangetoond. Derhalve is er geen grotere kans op prostaatkanker wanneer u chronische prostatitis heeft.

Vraag 9: Ik sprak laatst een vriend en die bleek ook chronische prostatitis te hebben. Hij zei dat hij bij veel klachten zijn prostaat masseert en dat hem dat oplucht. Is dat ook iets voor mij, en hoe moet ik dat dan doen?

Bij chronische prostatitis geeft het masseren van de prostaat vaak een gevoel van opluchting. Het lijkt alsof de druk er van af is. Het valt zeker te overwegen dit met uw dokter te bespreken. U kunt het ook zelf leren. De procedure is dat u een wegwerp rubberen handschoen, zoals die in een ziekenhuis worden gebruikt, aantrekt en de wijsvinger met een glijmiddel gladmaakt. Wanneer de benen gespreid zijn kunt u met uw vinger voorzichtig de anus binnen gaan en ongeveer 4 cm hogerop aan de buikzijde van de endeldarm, voelt u de prostaatklier. Door krachtig op de prostaatklier te drukken en met de vingertop er stevig overheen te wrijven, masseert u de prostaat en na dit enige minuten gedaan te hebben kunt u merken dat de prostaat minder hard aanvoelt. Op deze manier kan prostaatvocht uitgedrukt worden en het is dan ook mogelijk dat u na afloop hiervan wat vocht verliest uit de penis.
Deze zelfbehandeling kan het beste uitgevoerd worden in staande positie, bijvoorbeeld als u onder de douche staat. Het lijkt een beetje gênant, maar dat is een beetje een ouderwets standpunt. Immers, wanneer u daarmee geholpen bent, heeft het duidelijk zin.

Vraag 10: Ik word gek van dat zeurende gevoel boven mijn anus, krijg steeds meer maagklachten en ga aan de dunne door die antibiotica die u telkens voorschrijft. Ik ben nu 59 jaar en heb volwassen kinderen, dus geen kinderwens meer. Kunt u die prostaat er niet uithalen?

Bij chronische prostatitis is het niet gebruikelijk om de prostaat operatief te verwijderen. Zeker niet een zogenaamde radicale prostaatverwijdering die alleen bij bepaalde beginvormen van prostaatkanker wordt uitgevoerd. Incidenteel wordt wel een TURP (via de plasbuis verwijderen van de prostaat) uitgevoerd als een soort laatste redmiddel. Er is echter geen garantie dat het probleem hiermee definitief is opgelost.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.