Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Vergrote prostaat (BPH)

Vergrote prostaatDe arts noemt de goedaardige vergroting van de prostaat meestal BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige prostaatvergroting dat hij er last van krijgt.

Een vergrote prostaat of BPH is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is de kans groot dat de prostaat de plasbuis dicht duwt als hij steeds blijft groeien. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt soms even voordat de plas eruit komt. En als het er dan uitkomt, dan duurt het lang voordat u uitgeplast bent, want het is maar een dun straaltje of het gaat zelfs druppelsgewijs.

Ook kunt u dan last hebben van frequentere mictie. De blaasspier moet nu harder werken om alle urine eruit te persen. Soms lukt dat niet door de grote weerstand van die vergrote prostaat en dan blijft er urine in de blaas achter (dat noemt men een residu). Zonder behandeling kan hierdoor later een blaasontsteking ontstaan en men kan zelfs problemen met de nieren krijgen.

Alle klachten bij een vergrote prostaat op een rijtje

  • De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt
  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel)
  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
  • ’s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen

De normale grootte van de prostaat

Prostaatgewicht en leeftijd

Het gewicht of de grootte (volume) van de prostaat kan worden geschat door het rectaal toucher (met de vinger de prostaat via de anus aftasten), respectievelijk gemeten met behulp van transrectale echografie (geluidsgolvenonderzoek via de anus). De prostaatgrootte wordt dan uitgedrukt in gram (g) of milliliter (ml), waarbij 1 gram gelijk gesteld wordt aan 1 milliliter. Door introductie van de echografische meetmethoden spreken we de laatste jaren steeds vaker over ml. als grootte maat van de prostaat. Op bovenstaand plaatje is de normale groei van de prostaat weergegeven.

Lees hier meer over plasklachten

Vaststelling van de goedaardige prostaatvergroting

Om een goedaardige prostaatvergroting vast te stellen, zijn er een aantal onderzoeken mogelijk.

Lees meer over de diagnose van en de onderzoeken bij een goedaardige prostaatvergroting

Behandeling goedaardige prostaatvergroting (BPH)

Er zijn verschillende behandelingen voor een goedaardige prostaatvergroting mogelijk. Uw arts kan dit het beste bepalen maar u heeft hierover natuurlijk ook zeggenschap.

Lees meer over de behandeling van goedaardige prostaatvergroting

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.