Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Veelgestelde vragen bij goedaardige prostaatvergroting

Veelgestelde vragenVraag 1: Wat is de zekerheid dat het een goedaardige vergroting betreft?

100% zekerheid is nooit te geven, maar de kans op een goedaardige vergroting is wel zeer groot bij een normaal PSA en normale bevindingen bij rectaal toucher (geen knobbels of geen harde prostaat) en transrectale echografie (geen plekken met een andere ‘dichtheid’, of een onscherp begrensd prostaatkapsel).

Vraag 2: U stelt een operatie voor, maar betekent dit dat ik dan van alle klachten af ben?

Het is helaas niet zo dat een operatie altijd alle klachten kan wegnemen. Dat ligt aan de soort klachten en de uitgebreidheid van de klachten. Bijvoorbeeld: bij iemand met alleen een slappe urinestraal en nadruppelen kan, wanneer de blaasspierfunctie goed is, een operatie (TURP) deze klachten geheel doen verdwijnen. Maar bij iemand met wat urineverlies bij aandrang (urge-incontinentie) ten gevolge van onwillekeurig aanspannen van de blaasspier (dat wordt een ‘overactiviteit’ genoemd) zal een operatie wel een betere straalkracht opleveren maar zal het maanden duren voordat de instabiliteiten verdwenen zijn. Je zou het zo kunnen zien dat door de vaak langdurige vernauwing van de plasbuis in de prostaat (dat wordt prostaatobstructie genoemd), de blaas onder hoge druk heeft gestaan waardoor de spier geïrriteerd is geraakt en weer tot rust moet komen.

Vraag 3: Wanneer ik die operatie nu niet laat doen, loop ik dan gevaar? En zo ja, welke gevaren zijn dit dan?

Het niet laten uitvoeren van een operatie betekent niet automatisch dat dit gevaarlijk is. Wanneer er echter na het plassen teveel urine in de blaas achterblijft is er een grote(re) kans op het krijgen van een blaasontsteking. Bij een slechte blaasspierfunctie, d.w.z. de blaasspier kan onvoldoende samenknijpen, loopt men bij een prostaatobstructie het risico dat het plassen op een gegeven moment helemaal niet meer lukt. Dit betekent dat de blaas alleen geleegd kan worden met behulp van een catheter.

Vraag 4: U zegt dat u vanwege mijn klachten, via een buisje, in mijn blaas wilt kijken. U noemt dat cystoscopie. Dat lijkt mij geen prettig onderzoek en ik snap ook niet waarom dat nodig is.

Cystoscopie is het via een instrument in de blaas kijken. Vroeger werd daar een hol buisje voor gebruikt en tegenwoordig vindt cystoscopie bij de man uitsluitend plaats d.m.v. een buigbaar buisje waardoor het niet meer pijnlijk is. Het is een volledig overbodig onderzoek bij mannen met plasklachten op basis van een te grote prostaat.

Vraag 5: Ik heb last van plotselinge aandrang en moet dan snel naar de wc want anders verlies ik al wat urine in mijn onderbroek. Hoe komt dat en zijn daar medicijnen voor?

De klacht plotselinge aandrang en niet voldoende kunnen ophouden komt veel voor. Meestal komt het door blaasoveractiviteit (zie ook vraag 2 hierboven); bij de ene persoon treedt dit op bij een goedgevulde blaas van bijv. 300 ml. en bij een ander reeds bij 125 ml. (dat is de inhoud van een kopje). Er zijn medicijnen voor maar deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven als een droge mond, wazig zien en obstipatie. Door deze medicijnen wordt namelijk niet alleen de blaasspier minder gevoelig voor vullings-prikkels maar ook de spieren in de wand van de darm. Het is daarom beter eerst de oorzaak van het urineverlies op te sporen. Het blaasfunctie-onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol.

Vraag 6: Ik ben nu 68 jaar en seks lukt de laatste tijd niet meer zo goed. Mijn vrouw is een stuk jonger en ik wil wel weten hoe dat nu gaat na de operatie.

Wanneer de potentie van een man ongestoord is zal een TURP dit over het algemeen niet beïnvloeden. Wanneer de mogelijkheid van een voldoende goede erectie en voldoende duur van de erectie reeds tevoren verminderd is, blijkt de kans op verdere toename van impotentie na een operatie groter te worden. Harde cijfers zijn hierover echter niet bekend.

Vraag 7: Zijn er na mijn operatie bepaalde regels waar ik mij aan moet houden? Ik heb wel eens gehoord dat men dan drie maanden niet mag fietsen.

Er zijn leefregels na een prostaatoperatie. De verse wond moet genezen en dit heeft tijd nodig. Het is dan ook goed te weten dat er op de ontlasting niet geperst moet worden omdat dan de druk op de verse wond ook verhoogd wordt met daardoor een kans op een nabloeding. Hetzelfde geldt voor het fietsen; tijdens het fietsen ‘rijdt’ de prostaat letterlijk op uw zadel en dat geldt zeker wanneer u het zadel van een sportfiets bestijgt. Gewoonlijk is een periode van 4 weken voldoende om een nabloeding te voorkomen. Verder vindt u alle benodigde informatie in de folder van het ziekenhuis waar de operatie is uitgevoerd.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.