Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Cellen prostaatkanker

‘Beeldgeleide prostaatchirurgie beste te realiseren door ‘oude’ en ‘nieuwe’ technieken naast elkaar te gebruiken’

24 januari 2019

De toekomst van het verwijderen van lymfeklieruitzaaiingen bij patiënten met prostaatkanker ligt in een combinatie van de vertrouwde schildwachtklierprocedures en relatieve nieuwe tumorgerichte beeldgeleide chirurgietechnieken. Dat schrijven internationale wetenschappers onder leiding van LUMC-onderzoeker Fijs van Leeuwen in Nature Reviews Urology.

In de review zetten de auteurs de huidige technologieën voor het beeldgeleid opsporen en verwijderen van lymfatische uitzaaiingen van prostaatkanker op een rijtje. “Tot nu toe was de tendens in de medische wereld dat tumorgerichte beeldgeleide chirurgie dé heilige graal is voor het verbeteren van chirurgische ingrepen. We hebben dit artikel vooral geschreven om dit beeld te nuanceren en de beschikbare technieken voor prostaatkanker in de juiste context te plaatsen”, aldus Fijs van Leeuwen.

Samenkomst oud en nieuw

“De oplossing voor het effectief verwijderen van alle uitzaaiingen lijkt te liggen in het samenkomen van het oude en het nieuwe, zoals zo vaak in het leven”, aldus Van Leeuwen. Voor het opsporen van micro-uitzaaiingen van kleiner dan 2 millimeter blijven schildwachtklierprocedures met radioactiviteit, fluorescentie of magnetische deeltjes het meest geschikt, schrijven de auteurs.

De zogeheten tumor targeted aanpak werkt voor deze micrometastasen niet, omdat ze nog niet zijn aangesloten op het bloedvatstelsel. De tracer die specifiek aan de uitzaaiing moet binden, komt dan dus simpelweg niet bij de tumor aan. Voor macro-uitzaaiingen van 2 millimeter of groter geldt dat tumor targeted-methoden wél kansrijk zijn. Dit wordt onderstreept door de recent behaalde successen op het gebied van radiogeleide PSMA-expressie-gerichte chirurgische ingrepen.

Concluderend stellen de auteurs dat behandelend artsen zich bij de keuze voor een bepaalde technieken of een combinatie moeten laten leiden door de karakteristieken van de patiënt en zijn tumor. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor pre-operatieve radiologische beeldvorming.

Meer weten? Lees de review ‘Technologies for image-guided surgery for managing lymphatic metastases in prostate cancer’ op de website van Nature Reviews Urology.

Bron: Nieuwsbericht LUMC

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.