Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Dr. Y Depoorter 2009-2

“Een vergrote prostaat is vervelend, maar er is gelukkig veel aan te doen!”

Interview met uroloog Dr. Y. Depoorter, verbonden aan het ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Dr. Depoorter over de behandeling van een goedaardige prostaatvergroting (BPH).

Dr. Depoorter, kunt u vertellen hoe je aan een goedaardige prostaatvergroting komt?
De man is zo geprogrammeerd dat alles krimpt als hij ouder wordt, behalve zijn prostaat! De prostaat is een klier die rondom de urinebuis van de man ligt. De prostaat begint in de pubertijd te groeien en groeit alsmaar door, zodat hij op latere leeftijd de plasbuis geheel of gedeeltelijk kan dichtdrukken. Hierdoor kun je moeilijk plassen.

Wanneer ga je zo’n goedaardige vergroting van de prostaat behandelen?
Je moet als patiënt voor jezelf heel goed uitmaken welke invloed je plasklachten hebben op je sociaal leven. Zolang je het aanvaardbaar vindt hoef je er niets aan te doen. Als je er te lang mee rondloopt heb je een kans op urineretentie en een chrurgisch ingrijpen. Als je het zelf een probleem vindt worden ga je ermee naar je huisarts. Meestal wordt er dan ook een medicijn voorgeschreven. Het gaat om je eigen kwaliteit van leven! Daarom kun je een goedaardige vergroting behandelen als de patiënt er last van heeft.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van goedaardige prostaatvergroting?
Er is inmiddels veel meer inzicht in de werking van wat toen nog een betrekkelijk nieuwe productcategorie was: middelen die de prostaat kunnen verkleinen*. Recent is een hele grote studie uitgevoerd, de Combat-studie, waarvan nu de 2-jaars resultaten bekend zijn. Deze studie toont aan dat deze middelen efficiënt zijn, maar dat ze in combinatie met een middel dat de plasbuis ontspant** nog veel beter werken. De combinatie van deze twee stoffen geeft een veel krachtiger werking dan een enkele stof. Eén plus één is hier geen twee, maar zelfs wel drie. Tegenwoordig beginnen we dan ook meestal meteen met een combinatie van twee middelen.

Hebben de patiënten ook nadelen van deze geneesmiddelen?
Ja, er kunnen altijd bijwerkingen optreden. Gelukkig zijn er goede plasbuis-ontspanners ontwikkeld waardoor de patiënten veel minder last hebben van duizeligheid. Een nadeel kan zijn dat de zaaduitstorting naar de blaas gaat. Dit kan totaal geen kwaad, maar het is het idee dat er geen sperma uit de penis naar buiten komt. De andere groep veel gebruikte medicijnen werkt op het mannelijke hormoon testosteron, waardoor als bijwerking een vermindering van de geslachtsdrift kan optreden. Dat komt voor bij een kleine tien procent van de patiënten. Voor een heel klein percentage patiënten is het een reden om met de medicijnen te stoppen en voor een operatie te kiezen. Zodra je de medicatie stopt verdwijnen ook de bijwerkingen.

Wanneer moet je een goedaardige prostaatvergroting opereren?
Soms kan een operatie een betere keuze zijn. Ik denk met name aan de bijwerkingen van de plasbuis-ontspanners, zoals hypotensie, duizeligheid, en – voornamelijk bij prostaatverkleiners – impotentie. Als men daar veel last van heeft kan men zich beter laten opereren. Verder zijn er ook nog patiënten die onvoldoende baat hebben bij de medicamenteuze therapie. Die komen dan ook sowieso in aanmerking voor een operatie.

Welke operatie heeft uw voorkeur?
De zogenaamde TURP is de gouden standaard, maar tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit naar de bipolaire vaporisatie van de prostaat. Hierbij hoort een uitleg: de TURP (de prostaat gedeeltelijk verwijderen van de prostaat via de plasbuis) vindt plaats met behulp van electro-chirurgie. Dit werkt prima, maar er is een kans op bloeding tijdens en na de operatie en electrolytenstoornissen door de ingreep. De bipolaire vaporisatie heeft deze complicaties niet. Minder kans op bloedingen en geen electrolytenstoornissen.

En laserbehandeling?
Bij de laserbehandeling is dat ook zo, maar het grote nadeel van de laser-behandeling is weer dat men bij het wegschrapen van het prostaatweefsel geen weefsel overhoudt voor onderzoek. Het weefsel verdampt allemaal. Men kan dus het weefsel niet meer onderzoeken op goedaardigheid of kwaadaardigheid. Bij deze nieuwe ingreep kun je nog wel monsters van het weefsel nemen!

Wat is het risico op erectieproblemen bij bipolaire vaporisatie?
Veel mannen hebben angst voor erectieproblemen. Die problemen verergeren altijd al met het verouderingsproces, dit heeft o.a. te maken met de minder goede doorbloeding van de zwellichamen van de penis. Een goedaardige prostaatvergroting kan ook aanleiding geven voor potentieproblemen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een man drie of vier keer per nacht uit bed moet om te plassen en daardoor slecht slaapt. Dan neemt zijn conditie af en kan hij potentieproblemen krijgen. Vaak komt het weer goed na een behandeling omdat de man zich dan weer beter gaat voelen. Overigens kan dit probleen tegenwoordig op vele goede manieren worden opgelost.

Conclusie
Een vergrote prostaat kan de man veel last bezorgen, maar er is ook heel veel aan te doen!

* 5-alfa-reductase remmers
** alfablokkers

Rotterdam, april 2009