Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Dr. Bert-Jan de Boer

Plasproblemen: ook de oorzaak aanpakken

20 juni 2013

Een minder krachtige straal, moeilijk op gang komen, nadruppelen en vaak moeten plassen zijn plasproblemen waar veel mannen boven de vijftig mee te maken krijgen. Medisch seksuoloog en huisarts Bert-Jan de Boer van het gezondheidscentrum Spechtenkamp in Maarssenbroek is gespecialiseerd in deze mannenproblematiek. Iedere week houdt hij op vrijdagmiddag spreekuur speciaal voor mannen. ‘Het is zaak om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar ook de oorzaak van plasproblemen aan te pakken.’

Wel aandrang hebben, maar niet of maar een klein beetje kunnen plassen; het is maar één van de problemen met plassen die oudere mannen kunnen hebben. Huisarts Bert-Jan de Boer ziet veel mannen ‘emmeren’ boven de wc: “Voordat mannen hier naar toekomen hebben zij vaak al heel lang plasproblemen. Mannen hebben gêne om met hun problemen naar een dokter te gaan en stellen dit dan ook zo lang mogelijk uit. Plasklachten zijn vaak niet levensbedreigend, maar voor veel mannen wel erg hinderlijk. Het eerste wat ik vraag aan de mannen die hier komen is hoe hinderlijk zij de klachten ervaren. Als je postbode bent en iedere keer tussendoor moet plassen is dat niet handig. Maar als je de hele dag thuis bent, hoeft het niet zo’n groot probleem te zijn. Ik laat de patiënt de IPSS plaslijst (Internationale prostaatsymptoomscore) invullen waarbij duidelijk moet worden om welke klachten het gaat en hoe zij de kwaliteit van leven beïnvloeden. Als je niet meer naar het theater durft omdat je bang bent onder de voorstelling steeds te moeten plassen is dat heel vervelend voor een man. Als deze lijst is ingevuld kunnen we heel nauwkeurig zien, hoe ernstig de plasproblemen zijn. Ik vraag ze soms een plasdagboek bij te houden. Hoeveel drinken ze? Hoe plassen ze? Plassen ze wel helemaal uit? Soms is het goed om het even op te houden om zo de blaas wat te trainen.”

Rectaal toucher

Na het invullen van de plaslijst wordt er standaard een rectaal toucher gedaan. Hierbij wordt met de vinger via de anus gevoeld of de prostaat is vergroot. Dat laatste is vaak het geval bij oudere mannen. Deze verandering is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. De prostaat kan de plasbuis dichtdrukken, waardoor er problemen met plassen kunnen ontstaan. Ook blijken de spieren rond de uitgang van de blaas vaak minder goed te werken. De Boer: “Bij een rectaal toucher voel je of de prostaat mooi glad is of dat er harde knobbels zijn. Dit laatste kan te maken hebben met eventuele tumoren. Ook vraag je of de prostaat gevoelig is dat weer kan wijzen op een ontsteking. In 90 procent van de gevallen is het niets ernstigs en is alleen de prostaat wat vergroot. In eerste instantie schrijf ik niet direct medicijnen voor als mannen plasproblemen hebben, maar geef ze toilet tips mee; zittend plassen, ontspannen met bekkenbodem als je steeds kleine beetjes plast of juist aanspannen als je last hebt van incontinentie. In veel gevallen kan dit al helpen.”

Medicatie

“Als de klachten ernstig zijn of blijven aanhouden ga ik over op medicatie. In veel huisartspraktijken wordt er een alphablokker voorgeschreven. Een alfablokker ontspant bepaalde spieren in de plasbuis en de prostaat, waardoor de doorstroom van urine weer beter wordt. Echter dit bestrijdt alleen de symptomen. De patiënten die een alfablokker krijgen, gaan weer naar huis en horen niks meer van de huisarts. Het symptoom plasklachten wordt wel aangepakt op deze manier, maar er wordt niets gedaan aan de oorzaak. De prostaat kan dan ook rustig verder groeien en na een tijdje zijn de klachten weer terug. Ik ben er voorstander van om ook de oorzaak aan te pakken namelijk de prostaat die groter is geworden. Dit kan door een 5-alfareductase-remmer voor te schrijven. Hierbij wordt de prostaat kleiner waardoor hij minder op de blaas drukt. Sinds een jaar of twee is er een pil met een combinatie van een alfablokker en een 5-alfareductase-remmer op de markt. De eigenschappen van beide producten worden dan gecombineerd. Dit middel wordt vergoed door de verzekeraar.”

Inloopspreekuur

Bert-Jan de Boer houdt zich al jaren bezig met medische mannenproblematiek. “Ik ben medisch seksuoloog en huisarts en ben altijd geïnteresseerd geweest in de problematiek van de ouder wordende man. In mijn praktijk zag ik relatief vaak mannen met typische problemen en ben mij er in gaan specialiseren. Plassen en seks om het maar even zo te zeggen. Ze noemen mij ook wel dokter Plas. Veel mannen schamen zich voor hun plasklachten of hun problemen rondom seksualiteit. Elke woensdag- en donderdagochtend heeft hij van 07.30 tot 12.00 uur een inloopspreekuur* speciaal voor mannen met plasklachten of erectieproblemen. Dit spreekuur is heel laagdrempelig en wordt goed bezocht. Al wordt het ’s avonds later, ik ga door totdat de wachtkamer leeg is.”

De Boer Mannen Gezondheid en Zorg (dBMGZ)

Op dit moment is de huisarts druk bezig om in het midden van het land een grote mannengezondheidorganisatie te realiseren: De Boer Mannen Gezondheid en Zorg dBMGZ. Hier worden alle problemen behandeld die met de mannelijke anatomie hebben te maken. De Boer: “Mannen kunnen hier zo binnenlopen en eventueel nog na het werk hun PSA, bloeddruk en cholesterol laten meten of op consult komen. Deze huisvesting zal meer specialismen onder één dak huisvesten. Dus mannen met bijvoorbeeld apneu kunnen hier ook terecht. Over het algemeen komen mannen heel doelgericht met hun vragen. Die willen geen getut en getreuzel, geen wachtlijsten, maar wel snel zekerheid over hun gezondheid en met direct resultaat.”

Auteur: Monica Verhoek

*Update van de redactie, januari 2014:

Inmiddels is het mannenspreekuur op woensdag- en donderdagochtend, van 07.30 tot 12.00 uur bij “De Boer Mannen Gezondheid en Zorg” (langskomen zonder afspraak (vrije inloop) op de locatie in Baarn aan de Leestraat 12. En op de andere dagen middels een afspraak tot 21.00 uur.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.