Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Sojaproducten

Mogelijk een verband tussen isoflavonen (soja) en het risico op gevorderde prostaatkanker

13 november 2017

13 november 2017 – Een wetenschapsgroep van de Fairbanks School of Public Health van de Indiana University heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen isoflavonen en het risico op prostaatkanker. Dit onderzoek is recentelijk gepubliceerd in the International Journal of Cancer.

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die tot de polyfenolen behoren. Isoflavonen komen voor in peulvruchten (vooral in soja), lijnzaad, bonen, erwten en pinda’s. Deze isoflavonen maken fyto-oestrogenen aan. Het woord ‘fyto-oestrogenen’ is een samenstelling van het Griekse phytos (=plant) en oestrogenen. Het zijn dus plantaardige oestrogenen die qua structuur sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. De werking van isoflavonen is echter een stuk minder krachtig dan van het lichaamseigen hormoon oestrogeen (de effectiviteit is ca. 1000 keer lager).

Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat fyto-oestrogenen een invloed kunnen hebben op het risico van bepaalde soorten kanker door hun overeenkomsten met oestrogeen. In de huidige studie hebben de onderzoekers gekeken of de inname van isoflavonen invloed heeft op het risico van prostaatkanker bij mannen.

De onderzoekers hebben vragenlijsten over voedselinname voorgelegd aan een groep van 27.004 mannen die mee hadden gedaan aan het Prostaat, Long, Darm en eierstokkanker Screening Onderzoek. Hieruit konden ze de inname van fyto-oestrogenen bepalen. Gedurende een follow up van 11,5 jaar, kregen 2.598 mannen prostaatkanker (inclusief 287 gevorderde gevallen).

Resultaten

Er is geen statistisch significant verband gevonden tussen de inname van isoflavonen en niet gevorderde prostaatkanker. Wel is er een verband gevonden tussen de inname van isoflavonen en gevorderde prostaatkanker.

Conclusie van het onderzoek is dat de inname van isoflavonen mogelijk het risico op prostaatkanker zou kunnen verhogen maar dat er is meer onderzoek nodig is om dit verband te bewijzen.

 

Oorspronkelijke bron: the International Journal of Cancer, onlinelibrary.wiley.com

 

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.