Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Medisch onderzoek

Bestraling met en zonder anti-hormonale behandeling bij terugkerende prostaatkanker

16 februari 2017

In een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek, uitgevoerd van 1998 tot en met 2003, zijn 760 patiënten geïncludeerd die een prostatectomie met lymfeverwijdering hadden ondergaan. De tumor moest stadium-T2/T3 zijn geweest en na de operatie een stijgend PSA van 0,2 tot 4,0 ng/ml. Zij werden behandeld met bestraling gecombineerd met hormoontherapie (24 maanden 150 mg bicalutamide per dag) of gecombineerd met dagelijks placebo tijdens en na de bestraling. Gekeken werd vooral naar overleving.

Resultaten

De mate van algemene overleving na 12 jaar was 76,3% in de bicalutamide-groep, tegenover 71,3% in de placebogroep. In de bicalutamide-groep overleden 5,8% van de mannen door prostaatkanker tegenover 13,4% in de placebogroep. Uitgezaaide prostaatkanker na 12 jaar kwam in 14,5% voor in de bicalutamide-groep tegenover 23% in de placebogroep. Gynaecomastie (borstvorming bij mannen) werd in 69,7% in de bicalutamide-groep geconstateerd tegenover 10,9% in de placebogroep.

Conclusies

Het toevoegen van 24 maanden anti-androgeentherapie (anti-hormonale behandeling) van dagelijks bicalutamide bij de bestraling, gaf als resultaat een significant hogere lange-termijn overleving en minder gevallen van uitgezaaide prostaatkanker en dood door prostaatkanker dan bij bestraling plus een placebo.

Oorspronkelijke bron: The New England Journal of Medicine

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.