Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Man aan het sporten

Beweging vergroot overlevingswinst prostaatkanker

3 maart 2017

Gematigde of intensieve beweging kan de kansen van een man om prostaatkanker te overleven vergroten, zo stelt een nieuwe studie van The American Cancer Society. De onderzoekers volgden meer dan 10.000 mannen, van 50 tot 93 jaar, die tussen 1992 en 2011 de diagnose locale (niet-uitgezaaide) prostaatkanker hadden gekregen. De mannen informeerden de onderzoekers over hun fysieke activiteiten voor, en na de diagnose.

Mannen die regelmatig en intensief bewogen, hadden 30 procent minder kans om te overlijden aan prostaatkanker dan mannen die vrijwel geen beweging kregen, aldus de onderzoekers onder leiding van Ying Wang, als senior epidemioloog werkzaam in het epidemiologisch onderzoeksprogramma van The American Cancer Society.

Hoe meer er werd gesport -of bewogen- hoe groter de overlevingswinst. Mannen die zeer veel beweging kregen, hadden zelfs 34 procent minder kans om aan prostaatkanker te overlijden, dit in vergelijking met de groep die vrijwel geen beweging had.

Het ‘waarom’ achter de bevindingen was niet bekend. Maar volgens Wang ondersteunen de studieresultaten het nut van fysieke activiteiten. Artsen zouden dan ook een actieve fysieke levensstijl aan hun prostaatkankerpatiënten moeten adviseren.

De onderzoekers keken ook naar de effecten van wandelen als de enige vorm van beweging. Ze vonden dat 4 tot 6 uur wandelen per week voor de diagnose werd geassocieerd met een kleinere kans (eenderde minder) om te overlijden aan prostaatkanker. Maar wandelen na de diagnose bleek statistisch gezien weinig invloed te hebben op eventuele overlevingswinst.

“The American Cancer Society adviseert volwassenen wekelijks een minimum van 150 minuten gematigde, of 75 minuten intensieve fysieke activiteit,” zegt Wang, en “De resultaten laten zien dat wie deze richtlijn volgt, meer kans maakt op een betere prognose.”

Twee prostaatkanker specialisten stellen na het horen van de studieresultaten, dat deze bevindingen niet als een verrassing komen. “Fysieke activiteit is sowieso goed voor de gezondheid, ” zegt Dr. Elizabeth Kavaler, uroloog in Lenox Hill Hospital (New York City). “De studie bevestigt dat een gezonde levensstijl, inclusief beweging, een van de weinige post-kanker aspecten is die een patiënt zelf kan beïnvloeden.”

Dr. Manish Vira, van Northwell Health’s Smith Institute for Urology (New Hyde Park, N.Y.) beaamt: “De studie sluit aan bij het groeiend aantal onderzoeksresultaten dat aantoont dat regelmatige beweging wordt geassocieerd met betere kansen voor kankerpatiënten”, zegt hij. ‘Een groot aantal studies heeft inmiddels deze resultaten laten zien, ook in andere kankers, als borst-, darm- en longkanker.’

“Regelmatige beweging bevordert de cardiovasculaire gezondheid, de levenskwaliteit en, daaruit voortvloeiend, het vermogen om te strijden tegen de ziekte.”

Wang voegt toe dat verder onderzoek nodig is om te achterhalen of de resultaten verschillen al naar gelang de leeftijd, het gewicht en het feit of men rookt of niet rookt.

Bron: De Prostaatkliniek
Oorspronkelijke bron: WebMD News from HealthDay, auteur: Robert Preidt

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.