Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Abrikozenpitten

Een man die abrikozenpitten nam om zijn kanker te genezen, kreeg een cyanidevergiftiging

Een 67-jarige man in Australië kreeg een cyanidevergiftiging van abrikozenpitten-extract dat hij nam om van zijn kanker af te komen. De man overleefde het wel maar had een abnormaal laag zuurstofgehalte in zijn lichaam, een bij-effect van cyanidevergiftiging die fataal kan zijn.

Artsen in Melbourne zagen dat de patiënt een laag zuurstofgehalte had toen hij onder narcose was voor een routine-operatie. Bloedtesten lieten later zien dat de hoeveelheid cyanide in zijn bloed 25 keer de acceptabele hoeveelheid bevatte. Zijn casus, dat beschreven wordt in het blad BMJ Case Reports, laat zien hoe alternatieve medicatie, inclusief schijn-kankerbehandelingen, een risico zijn voor patiënten.

Veel mensen geloven dat de pitten van abrikozen, de zachte amandelachtige kern die je in een abrikozenpit vindt, kanker kan verminderen of voorkomen. ‘De 67-jarige man in deze zaak had prostaatkanker en nam een abrikozenpit-extract, en ook een fruitpittensupplement genaamd Novodalin, om te verhinderen dat zijn prostaatkanker terug zou komen’, zei de zaakbeschrijvende auteur Alex Konstantatos, het hoofd van de afdeling pijnmedicatie van het Alfred Hospital in Melbourne, Australië.

Abrikozenpitten bevatten amygdalin, een bestanddeel dat ook wel laetrile wordt genoemd dat in het lichaam wordt omgezet naar cyanide. Cyanide is giftig voor cellen omdat het ingrijpt in hun zuurstofopname. Het is vooral slecht voor de hersens en het hart, die constant zuurstof nodig hebben om te functioneren.
Mensen die geloven in de kracht van abrikozenpitten, denken dat deze cyanide alleen giftig is voor kankercellen maar wetenschappers zeggen dat dit niet klopt. ‘Het is waarschijnlijk dat het alle cellen in het lichaam evenveel kapotmaakt’, schrijft Konstantatos in een e-mail naar The Verge. Laetrile heeft geen antikankerwerking volgens het National Cancer Institute, en het gebruik als behandeling tegen kanker is illegaal in de VS.

Cyanide kan missellijkheid, slapeloosheid en nervositeit veroorzaken maar het kan ook tot de dood leiden. In een rapport, dat vorig jaar gepubliceerd is, heeft de European Food Safety Authority (Europa’s waakhond voor voedselveiligheid) gewaarschuwd voor verschillende zaken van kinderen die werden opgenomen in het ziekenhuis door cyanidevergiftiging, veroorzaakt door abrikozenpitten. Een 28 maanden oud meisje overleed door hoge cyanideniveaus in haar bloed na het eten van 10 pitten.

De patiënt die in deze casus beschreven wordt, was in het ziekenhuis voor een routine-operatie om zijn blaas en urinebuis te onderzoeken, een cystoscopie. Toen hij onder narcose was, zagen de artsen dat zijn bloed ongewoon laag zuurstofgehalte had, hypoxie genaamd. Omdat alle cellen zuurstof nodig hebben om te functioneren, kan hypoxie ernstige consequenties hebben, waaronder de dood. De artsen hebben toen zijn bloed verder onderzocht. ‘De patiënt is erg vriendelijk, geïntrigeerd en erg nieuwsgierig dus hij wilde graag meewerken met ons onderzoek’, zegt Kanstantatos.

De bloedtest liet zien dat de 67-jarige man hoge niveaus van thiocyanaat, een bijproduct van het afbreken van cyanide, in zijn lichaam had. Thiocynaat is makkelijker te meten dan cyanide, dus toen de tests het hoge niveau van thiocynaat lieten zien, is zijn bloed opgestuurd naar een forensisch laboratorium in de buurt van Sydney om het hoge niveau van cyanide te bevestigen, zegt Konstantatos. De patiënt had 25 keer het aanvaardbare niveau van cyanide in zijn bloed. Dit kwam doordat hij twee theelepels van een zelfgemaakt abrikozenpit-extract en 3 tabletten Navodalin per dag innam, dat gelijk staat aan 17,32 miligram cyanide.

Konstantatos zegt dat hij deze casus heeft beschreven omdat hij wil benadrukken dat patiënten vaak supplementen en andere “alternatieve medicatie” nemen, die serieuze gezondheidseffecten kunnen hebben. Artsen vragen vaak alleen naar de voorgeschreven medicatie en patiënten zeggen vaak niet dat ze supplementen nemen. ‘Mijn boodschap aan mijn mede-artsen is om te vragen naar dit soort medicatie’, zegt Konstantatos.

Wat betreft de 67-jarige man; hij werd geïnformeerd dat de pitten hem ziek maakte maar hij besloot dat hij ze toch bleef nemen. ‘Hij gelooft persoonlijk dat er voldoende bewijs is voor wat hij wil bereiken.’ Konstantatos zegt ‘of misschien kan hij niet wachten tot het wetenschappelijke bewijs wordt geleverd, aangezien dat wel eens te lang kan duren om te voorkomen dat zijn kanker terugkomt.’

Oorspronkelijke bron: Theverge.com