Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Urologie en zorg(verzekering): dit moet je weten!

25 oktober 2020

Urologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de urinewegen en de nieren bij zowel mannen als vrouwen. Daaronder valt ook het mannelijk geslachtsdeel. Voor problemen met de prostaat komen mannen bij de afdeling urologie terecht. Er is een grote kans dat je een keer in je leven bij een uroloog terecht komt, bijvoorbeeld voor plasproblemen, ongewild urineverlies, niersteenkolieken of een urineweginfectie.

Met welke klachten naar de uroloog?

Urineverlies is een kwaal die veel voor komt. Een op de vier vrouwen boven de 30 jaar heeft hier last van. Bijvoorbeeld bij lachen, niezen, hoesten of sporten verliezen vrouwen ongewild een beetje urine. Deze klacht is meestal goed te behandelen, maar de uroloog zal eerst een uitgebreid onderzoek doen om voor de meest effectieve behandeling te kiezen.

Bij incontinentie is het gebruik van incontinentiemateriaal soms nodig. Of de zorgverzekering dit vergoedt, hangt vaak af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe lang je al last hebt van incontinentie en in welke mate je het hebt. Check eventuele vergoedingen vooraf bij het vergelijken van je zorgverzekering.

Een andere reden waarvoor een huisarts doorverwijst naar de uroloog zijn klachten over pijn in de onderrug of aan de zijkant van de buik. Dit zou kunnen wijzen op nierstenen.

Door middel van een gesprek of eventueel aanvullende onderzoeken zal de uroloog de oorzaak van de klachten proberen te achterhalen. Als er inderdaad nierstenen zitten, dan bepaalt de grootte van de nierstenen de behandeling. Met een zogenoemde niersteenvergruizer verwijdert de uroloog kleine nierstenen, maar voor grotere nierstenen is een operatie soms nodig. Bij langdurige behandelingen voor de nieren, zoals een dialyse, hanteren zorgverzekeraars verschillende criteria waar het vervoer van en naar de dialyse aan moet voldoen.

Bij de uroloog kom je ook terecht voor goed- en kwaadaardige tumoren in de urinewegen of in het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaatkanker is misschien wel de meest bekende vorm die helaas steeds meer voor komt, mede doordat vergrijzing toeneemt. Gelukkig komt men er tegenwoordig eerder achter, waardoor een chirurgische ingreep niet altijd nodig is. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er vandaag de dag eerder een röntgenonderzoek wordt gedaan, als bepaalde gerelateerde klachten optreden, waardoor afwijkingen ook eerder worden geconstateerd.

De vergoeding van de zorgverzekeraar

De zorg die de basisverzekering dekt, is wellicht voldoende voor jouw behandeling. De zorg die vanuit basisverzekering wordt vergoed, zijn bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, de spoedeisende hulp, of reguliere zorg in het ziekenhuis. Ook een doorverwijzing naar een specialist zoals een uroloog valt binnen de basisverzekering. Gelukkig zijn veel van de behandelingen die de uroloog uitvoert in het basispakket opgenomen, maar het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van je zorgverzekering. Meestal is het wel noodzakelijk om een verwijsbrief van de huisarts te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Let er wel op dat niet iedere basisverzekering alle ziekenhuizen vergoedt. Een verwijzing naar specialist altijd wel, maar het is toch verstandig om te kijken of jouw beoogde ziekenhuis/specialist een contract heeft dat binnen jouw verzekering valt (naturapolis)

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.