Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Research

Onderzoek naar Actief afwachten bij laag-risico prostaatkanker in Zweden

8 januari 2018

8 januari 2018 – Actief afwachten is een belangrijke optie om overbehandeling van prostaatkanker tegen te gaan maar het blijft nog achter in toepassing in veel landen. Modellen van de VS laten zien dat een grotere toepassing van Actief afwachten belangrijk is om kosteneffectief te zijn bij prostaatkankerscreening.

Doel

Doel van deze studie is een up-to-date, populatie-gebaseerd landelijk onderzoek naar
Actief afwachten voor gelokaliseerde prostaatkanker in Zweden.

Aanpak van het onderzoek

Het betreft een studie in het Nationaal Prostaat Kanker Register (NPCR) van Zweden van 2009 tot en met 2014. De NPCR heeft data van 98% van de mannen met prostaatkanker die in Zweden zijn gediagnosticeerd.
Betrokken in het onderzoek zijn 32.518 mannen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar, gediagnosticeerd met gunstig-risico prostaatkanker, waaronder:

  • 4.693 mannen met heel laag-risico prostaatkanker (T1c, Gleasonscore kleiner of gelijk aan 6, PSA kleiner dan 10 en tumoren die kleiner zijn dan 8 mm, en minder of gelijk aan 4 positieve biopten.
  • 15.403 mannen met laag-risico prostaatkanker (inclusief alle mannen in de heel-laag-risico groep), (T1-T2, Gleasonscore kleiner of gelijk aan 6 en PSA kleiner dan 10)
  • en 17.115 mannen met een middelmatig-risico prostaatkanker (T1-T2, Gleason score 7 en/of PSA 10-20).

Resultaten

Het gebruik van Actief afwachten is toegenomen bij mannen van alle leeftijden, van 57% (380 van de 665) naar 91 % (939 van 1027) bij heel laag-risico prostaatkanker en van 40% naar 74% voor laag risico prostaatkanker, met de grootste stijging vanaf 2011. Onder de mannen van 50 tot 59 jaar, koos 88% van de mannen met heel laag-risico prostaatkanker en 68% van de mannen met laag-risico prostaatkanker voor Actief afwachten in 2014. Gebruik van Actief afwachten voor gemiddeld-risico prostaatkanker bleef lager, 19% in 2014.

Conclusie en relevantie

Actief afwachten is de meest gebruikte strategie geworden voor laag-risico prostaatkanker onder mannen in Zweden, met de hoogste cijfers die tot nu toe gerapporteerd zijn en een bijna volledige toepassing hiervan voor heel laag-risico kanker. Deze data zouden als benchmarkt moeten worden gebruikt om het gebruik van Actief afwachten te vergelijken voor gunstige-risico ziekten over de gehele wereld.

Oorspronkelijke bron: Jamanetwork.com

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.