Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Samenwerking 3 ziekenhuizen

Samenwerking prostaatverwijdering

11 juni 2018

Samenwerking tussen 3 ziekenhuizen

Wie met prostaatkanker naar het Radboudumc komt, profiteert van de kennis van 3 ziekenhuizen. Het Radboudumc werkt samen met de Santeon-ziekenhuizen CWZ en Catharina Ziekenhuis Eindhoven bij het stellen van de diagnose prostaatkanker en de operatieve prostaatverwijdering (radiale prostatectomie) met de Da Vinci robot. Alle patiënten uit deze 3 ziekenhuizen die in aanmerking komen voor een robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RALP) worden behandeld in het CWZ door urologen uit hun eigen ziekenhuis.

Diagnose en behandeling

Voor een operatie beoordelen experts uit de 3 ziekenhuizen de resultaten van MRI-beeldvorming en weefselonderzoek (prostaatbiopten). Op basis van deze informatie bespreekt het behandelteam elke patiënt en stelt ze de meest nauwkeurige diagnose. Vervolgens bepalen ze samen het meest passende behandeladvies. Elk kwartaal bespreken de chirurgen daarnaast hun resultaten om deze steeds te kunnen verbeteren.

Radicale prostatectomie met de Da Vinci robot

Krijgt u het advies dat uw prostaat moet worden verwijderd, dan vindt de operatie plaats in het CWZ. U wordt geopereerd met de meest moderne operatierobot, de Da Vinci XI. Uw eigen arts voert de operatie uit, ook als u onder behandeling bent in het Radboudumc. Voordeel van deze samenwerking is dat de kennis en ervaring uit alle 3 de ziekenhuizen direct benut wordt. De opererende urologen doen zo meer dan voldoende operaties om hun ervaring te onderhouden. Ook kunnen ze steeds van elkaar leren.

Door het grote aantal operaties die de 3 ziekenhuizen samen in het CWZ uitvoeren, heeft het team veel ervaring met deze ingreep. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit op 2 manieren tot de beste resultaten leidt:

  • De kans dat alle kankercellen zijn verwijderd wordt groter.
  • Het risico op bijwerkingen als incontinentie en impotentie wordt kleiner.

Na de operatie en een kort verblijf in het CWZ krijgt u uw verdere zorg weer in het Radboudumc. Hier is ook de nacontrole en eventuele nabehandeling.

Bron: nieuwsbericht Radboudumc

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.