Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Anatomie en functie van de prostaat

Anatomie van de prostaat

De prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. Het is te vergelijken met een appeltje waar het klokhuis is uitgeboord. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot of kastanje en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem.

Anatomie van de prostaat

De locatie van de prostaat in het lichaam

Op dit overzichtsplaatje is de prostaat te zien, die net onder de blaas om de plasbuis heen ligt.

ligging-prostaat

Functie van de prostaat

De functie van de prostaat is het aanmaken van prostaatvocht voor het vervoeren van zaadcellen. Bij een orgasme komen de zaadcellen uit de zaadleiders in de prostaat. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. De functie van de prostaat ligt dus voornamelijk in de vruchtbaarheid en niet in de seksualiteit.

De prostaat heeft de merkwaardige eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Deze groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen. Hormonen regelen ook de vorming van prostaatvocht en de zaadcelproductie. Meestal gaat de groei van de prostaat rond het 50ste levensjaar problemen opleveren. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er sprake is van prostaatkanker, meestal gaat het om een goedaardige prostaatvergroting (BPH).

prostaat bij ejaculatie

Prostaat bij ejaculatie 2Afbeelding 1 laat het samentrekken van de blaashals zien (rode pijlen), waardoor de zaadcellen en het prostaatvocht niet in de blaas kunnen stromen. Verder trekt de prostaat reeds gedeeltelijk samen om prostaatvocht af te scheiden en komen uit de ejaculatiekanaaltjes de zaadcellen(blauwe pijlen).

Op afbeelding 2 trekt de prostaat vervolgens verder samen (rode pijlen) en iets later wordt de externe sluitspier geopend. Zo wordt het sperma dus door de plasbuis heen gepompt om vervolgens uit de penis te komen (blauwe pijl).

 

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.