Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Da Vinci Robot operatie

Xi robot, arts in consoleDe Da Vinci robot is een high-tech systeem dat de chirurg helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. In het geval van prostaatkanker vindt zo’n operatie alleen plaats als de prostaatkanker nog niet is uitgezaaid en is gericht op genezing van de prostaatkanker. In Nederland zijn inmiddels meer dan 20 ziekenhuizen waar een Da Vinci systeem staat opgesteld en ook wordt gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker. Het nieuwste model, de Da Vinci Xi, staat nog maar in een handvol ziekenhuizen. Ook de ervaring en het aantal ingrepen dat op jaarbasis wordt verricht verschilt per ziekenhuis. Om dergelijke operaties te mogen verrichten moet een ziekenhuis er in ieder geval meer dan 20 op jaarbasis doen.

Xi robot, operatiedeelProstaatverwijdering met de Da Vinci robot

Een prostaatverwijdering met de robot vanwege prostaatkanker heet een robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP). Bij een RARP zit de operateur met zijn hoofd en handen in een console waarin sterk vergrote 3D-beelden van de operatie te zien zijn en zijn vingers via een computer verbonden met instrumentarium, dat via holle buisjes in het lichaam ingebracht is. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten. De ‘polsbewegingen’ van de instrumenten laten een grotere bewegingsvrijheid toe dan de menselijke hand. Trillen van de hand wordt uitgeschakeld en bijgevolg kunnen deze fijne instrumenten de meest precieze handelingen uitvoeren.

Om een dergelijke precieze operatie uit te voeren is veel ervaring bij de uroloog uiteraard van belang, de Da Vinci robot doet namelijk niets uit zichzelf maar wordt voor elke handeling aangestuurd door de uroloog die hem bedient. De Da Vinci robot voorziet de chirurg enkel van een veel beter zicht en geeft hem fijnere vingerbewegingen, waardoor veel preciezer kan worden geopereerd. Tijdens een dergelijk procedure kunnen niet alleen de prostaat maar ook de omliggende lymfklieren worden verwijderd als dat noodzakelijk is.

Voordelen robotoperatie voor de patiënt

De theoretische voordelen voor de patiënt zijn:XI robot instrumenten

  • minder pijn na de operatie
  • minder bloedverlies en bloedtransfusies
  • sneller herstel
  • korter ziekenhuisverblijf
  • kleinere littekens
  • minder kans op erectiestoornissen
  • minder kans op urineverlies
  • sneller hervatten van de normale dagelijkse activiteiten

De Da Vinci robot heeft daarmee  een duidelijke meerwaarde voor de patiënt en inmiddels worden de meeste radicale prostatectomieën  in Nederland verricht met behulp van de Da Vinci robot.

 

Xi robot, wat ziet de arts

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.