Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Radicale prostatectomie

Een radicale prostatectomie is de medische term voor een totale prostaatverwijdering. Deze operatie wordt toegepast met als doel de gehele prostaat met daarin de prostaatkanker te verwijderen. Deze operatie wordt dan ook alleen toegepast als er geen sprake is van uitzaaiingen elders in het lichaam. Jaarlijks ondergaan in Nederland circa 2000 mannen een dergelijke operatie die vaak een zeer goede kans op genezing biedt. Als er sprake is van een verhoogde kans op lymfklieruitzaaiingen (>5-10%) dan wordt gedurende dezelfde ingreep een zogenaamde pelviene lymfklierdissectie verricht, waarbij ook alle lymfklieren rondom de prostaat worden verwijderd. Deze kans op lymfklieruitzaaiingen wordt bepaald op basis van onder meer de hoogte van het PSA, de Gleason-score en of de tumor door het kapsel heen gegroeid is.

ORP, LRP of RARP

Een radicale prostatectomie kan op drie verschillende manieren worden verricht:

  1. Open radicale prostatectomie (ORP)
  2. Laparoscopische radicale prostatectomie (LRP)
  3. Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP)

Een ORP is de ‘klassieke’ operatie waarbij de prostaat, en indien noodzakelijk de omliggende lymfklieren, via een snee in de onderbuik wordt verwijderd.Een LRP is een zogenaamde kijkoperatie, waarbij de chirurg met behulp van een camera in de buikholte instrument kan bedienen en er dus slechts enkele kleine sneetjes hoeven te worden gemaakt. Ook een RARP is een ‘kijkoperatie’, hierbij maakt de chirurg echter gebruik van een geavanceerde operatierobot waarbij hij op een vergroot 3D-beeld zijn instrumenten in beeld heeft en deze trillingsvrij en zeer nauwkeurig kan bedienen.

Hoewel de kans op genezing van prostaatkanker tussen de drie technieken niet duidelijk verschilt, is het herstel na een minimaal-invasieve ingreep, zoals de LRP of de RARP, wel beduidend sneller. Bijkomend voordeel van de RARP is dat het herstel van continentie (ophouden van urine) en erecties in de periode na de operatie sneller gaat dan bij de twee andere technieken. Inmiddels kiest meer dan 80% van de patiënten die in Nederland een radicale prostatectomie moet ondergaan voor een RARP. De andere technieken (ORP en LRP) nemen gezamenlijk de overige 20% voor hun rekening.

Laparoscopische-radicale-prostatectomie

De zaadblaasjes aan de onderkant van de prostaat worden bij een laparoscopische radicale prostatectomie vrijgemaakt. Onderin beeld is de opening van de blaas te zien en bovenin beeld is de katheter in de plasbuis zichtbaar. Blaas en plasbuis worden na de verwijdering van de prostaat aan elkaar gehecht.

Op enkele plaatsen in ons land is men begonnen met de laparoscopische radicale prostatectomie met inschakelen van een robot (de Da Vinci operatierobot).

Lees hier meer over de Da Vinci robotoperatie

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.