Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Operatie van de vergrote prostaat

Problemen die zich kunnen voordoen op korte termijn

Tijdens een operatie van de vergrote prostaat kan altijd bloedverlies optreden. Dit wordt door de chirurg zoveel mogelijk tegengegaan. Dit leidt slechts hoogst zelden tot complicaties. Bij mannen waar de potentie wat minder is, kan het voorkomen dat deze problemen groter worden. Dit zal in het algemeen vooral bij oudere mannen voorkomen.

In zeer zeldzame gevallen kan een prostaatoperatie tot ongewild urineverlies leiden. Dit kan gebeuren als het sluitingsmechanisme van de bekkenbodem, waar de plasbuis doorheen loopt, tijdens de operatie beschadigd wordt.

Gevolgen voor de langere termijn

Na ongeveer 3 maanden zullen uw problemen met het plassen verdwenen zijn. De behandeling heeft geen directe invloed op uw seksualiteitsbeleving. Het enige verschil zal zijn dat er bij een orgasme meestal geen zaadvocht meer naar buiten zal komen. Dit loopt nu in uw blaas en u plast het vervolgens weer uit. Daar merkt u overigens niets van. Verder blijven erectie en orgasme bestaan zoals u het gewend bent.

Door deze toestand bent u niet meer “gewoon” vruchtbaar. Er bestaan technieken via welke alsnog geprobeerd kan worden om een bevruchting tot stand te brengen. Deze methoden zijn niet altijd succesvol. Als u nog een kinderwens heeft, dan is het belangrijk hierover met uw uroloog te praten vóór een operatie.

Onderzoek vóór de operatie

Bloeddruk metenAfhankelijk van uw conditie en afhankelijk van de soort ingreep wordt u vóór de operatie onderzocht. Meestal meet men de bloeddruk en neemt men bloed af. Soms worden er ook een longfoto en een hartfilmpje gemaakt. Soms brengt u een bezoek aan de anesthesist, die bepaalt of er onderzoek nodig is en zo ja, welk onderzoek. Dit is in ieder ziekenhuis anders georganiseerd.

Gewoonlijk wordt u eveneens vooraf verteld wat u te wachten staat. Hoe de anesthesie plaats vindt, welke medicijnen u zult krijgen, welke voorbereidingen u moet treffen vóór de operatie en wat u kunt verwachten voor en na de operatie. Gewoonlijk heeft het ziekenhuis hier folders over.

De dag van de operatie

De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. U krijgt daar de vorm van verdoving die de anesthesist tevoren met u heeft afgesproken. Dit is meestal een spinaal anesthesie waarbij via een prikje in de rug het onderlichaam verdoofd wordt. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Daar wordt u weer opgehaald door de verpleging en naar de afdeling gebracht. Zodra u terug bent op de afdeling, belt de verpleegkundige of de uroloog gewoonlijk uw contactpersoon. Dit verschilt per ziekenhuis.

Direct na de behandeling

Na de behandeling heeft u een katheter. Dat is een dun slangetje dat via de plasbuis naar de blaas loopt. Hierdoor kan de blaas goed gespoeld worden en eventuele bloedresten kunnen zo verwijderd worden. De verpleegkundige spoelt de katheter regelmatig door.

In het geval dat u een operatie via de buikwand heeft gehad, zijn er naast de wond één of twee slangetjes aangebracht. Dat worden drains genoemd. Deze drains voeren wondvocht af. Verder heeft u in dit geval ook nog een katheter die via de buikwand naar buiten komt. Dit heet een suprapubische katheter.

De blaaskatheter geeft soms het gevoel dat u moet plassen. U kunt hiervoor een geneesmiddel krijgen dat de blaas ontspant. U heeft daar dan minder last van. De eerste dagen na de operatie ziet u gewoonlijk bloed en stolsels in de urine. Dat is een normaal verschijnsel. Soms moet de katheter dan worden doorgespoeld. Dat kan het gevoel geven dat u nodig moet plassen. Door veel te drinken ‘spoelt’ u zelf goed door en u bevordert de genezing.

Als de blaaskatheter is verwijderd, moet u zelf plassen. Voordat u naar huis gaat moet u zelf goed kunnen plassen en moet er niet teveel urine achterblijven in de blaas (residu). Als het dan zover is dat u weer goed kunt plassen, kunt u een aantal dagen of weken moeite hebben om uw plas goed op te houden.

Weer naar huis

Na operatie weer naar huisNa een TURP, een laserbehandeling of een vaportrodemethode (zie behandelingen vergrote prostaat) mag u na enkele dagen weer naar huis. Na een operatie via de buikwand is dit meestal een week tot 10 dagen. In sommige gevallen gaat u naar huis terwijl u nog een suprapubische katheter heeft. De verpleegkundige geeft u instructies hoe u deze katheter moet verzorgen. Gewoonlijk geeft het ziekenhuis u ook nog een folder mee over dit onderwerp.

Doe de eerste tijd voorzichtig

De eerste 4 tot 6 weken dat u weer thuis bent is zwaar tillen, fietsen, sporten en geslachtsgemeenschap af te raden. De nog verse prostaatwond kan namelijk weer gaan bloeden. Drukken en persen bij het ontlasten moet u zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Bloed in de urine

Tijdens de eerste weken kan de urine af en toe rood verkleurd zijn. Dit is niet ernstig. Soms is het rood, soms rosé maar het hoort helder te zijn als witte wijn. U moet in dit geval meer drinken dan normaal. 1 à 2 liter per dag en extra rustig aan doen. Heeft u het idee dat u alleen maar bloed en stolsels plast, dan moet u contact opnemen met de uroloog die u behandeld heeft.

Incontinentie

De eerste zes weken na de operatie kunt u moeite hebben om uw plas op te houden. Soms krijgt u plotseling zo erge aandrang dat u het toilet net niet haalt of u verliest druppelsgewijs urine. Ook kan het plassen soms moeilijk gaan of een schrijnend gevoel veroorzaken. Het is belangrijk voor u om goed opvangmateriaal te dragen. Dat voorkomt veel narigheid.
Het zijn gelukkig allemaal tijdelijke problemen. Het gaat vrijwel altijd over, meestal binnen de genoemde 6 weken.

Gevaarlijk of vervelend?

Het kan bijzonder vervelend zijn om dit soort problemen met de prostaat te hebben, maar gelukkig is het meestal niet levensbedreigend.

Lees hier een aantal veelgestelde vragen bij een goedaardige prostaatvergroting.

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.