Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Xofigo

Wat is Xofigo?

Xofigo is een radiofarmaceutisch middel (een geneesmiddel dat een radioactieve stof bevat) dat de werkzame stof radium-223 dichloride bevat. Het wordt gebruikt voor de behandeling van mannen met kanker van de prostaat (een klier van het mannelijke voortplantingssysteem). Xofigo wordt gebruikt wanneer medische of chirurgische castratie (stopzetten van de productie van mannelijke hormonen in het lichaam door middel van geneesmiddelen of een chirurgische ingreep) niet werkt, en wanneer de kanker is uitgezaaid naar de botten en symptomen zoals pijn veroorzaakt, maar voor zover bekend niet is uitgezaaid naar andere inwendige organen.

De werkzame stof in Xofigo, radium-223, geeft radioactiviteit met klein bereik af, aangeduid als alfadeeltjes. In het lichaam wordt radium op dezelfde manier verwerkt als het calcium dat van nature in de botten voorkomt. Het hoop zich op in botweefsel waar de kanker is uitgezaaid en de alfadeeltjes breken de omliggende kankercellen af en helpen de daarmee geassocieerde symptomen onder controle te houden.

Xofigo is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Xofigo

Klik hier voor de bijsluiter van Xofigo (via EMA).

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.