Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Xtandi

Wat is Xtandi?

Xtandi is een middel tegen kanker dat de werkzame stof enzalutamide bevat. Het wordt gebruikt voor de behandeling van volwassen mannen met prostaatkanker (de prostaat is een klier van het mannelijke voortplantingsstelsel). Xtandi wordt gebruikt wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en wanneer chemische of chirurgische castratie (verhindering van de aanmaak van mannelijke hormonen in het lichaam door geneesmiddelen of een operatie) niet meer voldoende werkt of behandeling met docetaxel (een ander middel tegen kanker) niet heeft gewerkt of niet meer werkt.

Enzalutamide, de werkzame stof in Xtandi, remt de activiteit van mannelijke hormonen, de androgenen genaamd, zoals testosteron. Enzalutamide blokkeert de receptoren waaraan die hormonen zich hechten en zorgt ervoor dat die receptoren niet meer reageren. Prostaatkanker heeft mannelijke hormonen zoals testosteron nodig om te kunnen voortbestaan en groeien; doordat enzalutamide de werking van die hormonen blokkeert, wordt de groei van de prostaatkanker afgeremd.

Xtandi is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Xtandi

Klik hier voor de bijsluiter van Xtandi (via EMA).

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.