Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

MRI-scan

MRIDe prostaat kan in beeld worden gebracht met een MRI-scan. De standaard is hierbij een zogenaamde multiparametrische MRI, hetgeen niets anders betekent dan een MRI-scan waarbij een aantal MRI-technieken gecombineerd wordt om tot een optimale diagnose te komen. Zo worden er niet alleen plaatjes van het prostaatweefsel zelf gemaakt maar worden ook de doorbloeding (contrast-MRI of DCE) en bewegingsvrijheid van water (diffusie-gewogen MRI of DWI) in beeld gebracht.

MRI geeft veel detail

MRI brengt de prostaat vele malen gedetailleerder in kaart dan echografie en heeft als bijkomend voordeel dat ook omliggende organen zoals de lymfklieren en de botten van het bekken kunnen worden beoordeeld. In de meeste gevallen wordt MRI toegepast om na een diagnose prostaatkanker bij prostaatbiopten te bepalen hoe uitgebreid de tumor in de prostaat is en of deze bijvoorbeeld door het kapsel heen groeit. Op deze wijze helpt een MRI-scan van de prostaat de uroloog om de juiste behandeling te kiezen en om, in geval van een radicale prostatectomie, te bepalen hoe hij ruim om de tumor heen kan snijden.

Ook kan MRI worden gebruikt om te zoeken naar een tumor die nog niet met biopten is aangetoond, als er op de MRI een tumor wordt gezien kan deze vervolgens heel nauwkeurig op geleide van de MRI-beelden worden aangeprikt. Wel is het belangrijk te vermelden dat niet alle prostaattumoren worden gezien op MRI en dat soms ook andere afwijkingen zoals prostaatontsteking of goedaardige prostaatvergroting erg op prostaatkanker kunnen lijken. Om tot een zekere diagnose prostaatkanker te komen zijn dus altijd prostaatbiopten nodig die de patholoog onder de microscoop moet beoordelen.

MR-TRUS

Als er een afwijking verdacht voor prostaatkanker gezien wordt op de MRI kan de uroloog deze afwijking heel gericht (laten) aanprikken. Dit kan in de MRI-scanner zelf, hetgeen vaak een zeer langdurige procedure is; of door het combineren (fuseren) van MRI-beelden en transrectale echografie (TRUS). Deze laatste techniek heet MR-TRUS fusie en is in het algemeen op een voor de patiënt minder belastende wijze uit te voeren.

 

 

 

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.