Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

PSMA PET scan

PSMA PET kan al vroeg in het traject worden gebruikt, dus ook bij lage PSA-waarden. Dit in tegenstelling tot andere technieken zoals een CT-scan, choline PET scan en botscan, die pas bij relatief hoge PSA-waarden en dus bij verder gevorderde prostaatkanker kunnen worden ingezet. Lymfkliermetastasen kunnen zo in een vroeg stadium gevonden worden, waarbij ze nog niet vergroot zijn.

Voordelen PSMA PET scan

Doordat PSMA PET eerder in het traject kan worden ingezet is de kans op lokale behandeling groter en kan hormoontherapie met de bijbehorende bijwerkingen soms langer worden uitgesteld. De PSMA PET is een zeer gevoelige scan, zeer specifiek, en beter dan de nu gebruikte F18-choline PET scan. Over de beste indicatie is echter nog veel discussie, het is nog niet duidelijk bij wie en wanneer de scan het meest oplevert.

Voordat de PSMA PET scan op grote schaal gebruikt gaat worden, moeten er meer studies verricht worden om de meerwaarde voor de patiënt te bepalen. Een scan zonder goede vraagstelling heeft uiteindelijk weinig aanvullende waarde. Behalve bij terugkerende ziekte lijkt PSMA PET bij een bepaalde groep patiënten ook zinvol aan het begin van de ziekte, voorafgaand aan operatie of radiotherapie. Ook voor planning van radiotherapie kan deze behulpzaam zijn, zodat eerder onbekende uitzaaiingen bij de bestraling meegenomen kunnen worden. Ook hier moet de komende tijd duidelijk worden waar de PSMA PET scan de meeste meerwaarde biedt.

 

PSMA PET scan

PSMA PET scan bij een patiënt met recidief prostaatcarcinoom, de oranje lijnen wijzen op een lymfkliermetastase

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.