Prostaat.nl

Alles over de Prostaat

Prostaat.nl

Wetenschappelijk onderzoek (trials)

logo DUOS

Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS) is een multidisciplinaire studiegroep van 30 aangesloten ziekenhuizen,voor investigator initiated en door de farmacie geïnitieerde studies bij vroeg en laat prostaatkanker, blaaskanker en zaadbalkanker. DUOS is opgericht in juli 2011 mede dankzij een startsubsidie van KWF Kankerbestrijding. Sinds 1 januari 2013 is DUOS erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Het bestuur bestaat uit dr. Inge van Oort (uroloog, Radboud UMC); secretaris Dr. Joost Boormans (uroloog ErasmusMC); Dr. Fons van den Bergh (radiotherapeut-oncoloog UMCG); prof. Luca Incrocci(radiotherapeut ErasmusMC); Dr. Andre Bergman (internist-oncoloog NKI AvL) en Professor Dr. Ronald de Wit (internist-oncoloog, ErasmusMC) en tevens voorzitter.

De groep initieert wetenschappelijk onderzoek en voert deze gezamenlijk uit in de uro-oncologisch geïnteresseerde ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast worden internationale kansen gecoördineerd opgepakt en vindt de groep aansluiting bij vergelijkbare uro-oncologische onderzoeksgroepen zoals de Scandic Group en de Spaanse SOGUG.

U kunt hier alles vinden over de huidige wetenschappelijke onderzoeken en ook of u wellicht zelf in aanmerking komt om mee te doen aan een onderzoek. Ga hier naar de website van Stichting Duos.

Lopende studies

1. ACIS PCR3001

In de ACIS (PCR3001) fase 3 studie onderzoekt men de waarde van toevoeging van de zeer selectieve androgeen receptor blokker ARN-509 (JNJ56021927) aan abiraterone + prednison bij chemo-naieve (nog niet eerder met chemotherapie behandelde) patiënten met gemetastaseerde castratie resistente prostaat carcinoom (mCRPC).

Onder Ziekenhuizen in het rijtje van studies (onderaan) treft u de ziekenhuizen die participeren:
http://stichtingduos.nl/acis/

Een link naar het Engelstalig protocol: http://stichtingduos.nl/acis-pcr3001/

2. Enza/BI

Sinds december 2015 participeren zes DUOS Ziekenhuizen in de studie Enza/BI bij mCRPC (3de lijn). Enzalutamide is geregistreerd bij de behandeling van uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker. Het middel blokt de Androgeen Receptor (AR) en daarmee het signaal (androgenen) waarmee de prostaatkankercel wordt aangestuurd. Bij een deel van de patiënten werkt het middel niet. Mogelijk omdat het signaal van de AR door een andere receptor (pathway) wordt overgenomen. De Insuline growth factor receptor is zo’n mogelijke ander route. BI 836845 is een nog experimenteel middel dat de Insulin growth factor receptor remt.

Een link naar het Engelstalig protocol: http://stichtingduos.nl/enzabi-1280-8/

3. CARD (studie nr 3 bij mCRPC)

De studie CARD (mCRPC) onderzoekt de werkzaamheid van cross-over tussen abiraterone en enzalutamide in vergelijking met cabazitaxel.Het betreft patiënten die al één van beide middelen hebben gehad en vóór of na deze behandeling ook reeds met docetaxel zijn behandeld.De studie is in Nederland in enkele centra open.

Een link naar het Engelstalig protocol: http://stichtingduos.nl/card/

4. ARN 509 (studie nr 4 bij mCRPC)

Voor mannen met mCRPC voor wie na abiraterone en chemotherapie geen opties meer zijn, of die na abiraterone nog een aanvullende hormoonbehandeling wensen voorafgaande aan chemotherapie is nu in het ErasmusMC, locatie Daniel den Hoed, een fase 2 open label studie geopend.

Het betreft een studie met ARN509, de superselectieve AR antagonist waarbij het gaat om de invloed van ARN 509 op QTc tijden (hartgeleiding), één van de recente eisen van FDA en EMA voor registratie van een nieuw geneesmiddel.

Een link naar het Engelstalig protocol: http://stichtingduos.nl/arn509-nieuwe-hormoonbehandeling-bij-prostaatkanker/

Nieuwsbrief Prostaat.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Prostaatnieuws.